Bruksområde

Nordlandshest/lyngshest har alltid hatt et allsidig bruksområde. Hesten var tidligere brukt til all slags gårdsarbeid og som skyss- og ridehest. I nyere tid er hesten hovedsakelig brukt til rekreasjon, sport og hestebasert næring.

Den er en allsidig hest som kan brukes av alle i familien da den er høvelig i størrelse og lynne. Hesten er godt egna for bruk i alle vanlige disipliner innenfor ridning og kjøring, og er også godt egna til turridning og kløving da den er stø på foten og fornuftig i vanskelig terreng. Nordlandshest/lyngshesten har en framdrift og et trav som gjør den godt egna som ponnitraver. Den er også en utmerket terapihest med sitt rolige, vennlige vesen og sitt gode bevegelsesmønster.

Arbeidsviljen og pågangsmotet til nordlands-/lyngshesten gjør den velegna til bruk i rideskoler der det kreves at hesten viser tålmodighet med uerfarne ryttere samtidig som den har kapasitet til å gi utfordringer for de mer erfarne rytterne.

Skeid er en annen aktivitet rasen egner seg godt til. Skeid er signaturaktiviteten til de tre nasjonale hesterasene nordlandshest/lyngshest, fjordhest og dølahest. Man har tatt utgangspunkt i de gode egenskapane hos rasene, og på den måten skreddersydd en aktivitet tilpassa brukseigenskapene deres.

Aktuelle reglement/linker

Skeid - Informasjon og reglement
Ponnitravet - DNT sin side for ponnitrav. Her finner du reglement, terminlister etc.
"Til start"-prosjektet - DNT sin unghestsatsning som er åpen for nordlandshest/lyngshest.
Fokus Unghest - Unghestsatsning for de nasjonale hesterasene. Her finner du kursmoduler, kurskalender og informasjon om Skeid.
Norges rytterforbund - Her finner du reglement, informasjon om grener, lisenser etc.
HorsePro - Terminlister og resultater, Norges Rytterforbund.
Foreningen arbeidshesten - Terminlister og reglement for brukshestridning, brukshestkjøring, skogskjøring og pløying.