17. juni ble det avholdt generalforsamling for Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest AS. 45-årigen Vebjørn Strand Foshaug fra Målselv ble enstemmig valgt til ny styreleder i selskapet. 
 


Klar for aktivt bevaringsarbeid

Den nye styrelederen er vokst opp kun noen hundre meter fra hestesenteret, men har ikke selv hatt hesteinteresse tidligere. Derimot har han en niese som har hesteinteresse nok for hele familien og er den heldige eier av nordlandshesten/lyngshesten Herman. Til tross for en noe begrenset praktisk kompetanse på hest, er Vebjørn godt kjent med rasens status som utrydningstruet og er innstilt på å gjøre det han kan for å bidra til å bevare rasen. 

- Dyr har sterke tradisjoner som «gammeltraktoren» på gårdene. Det betyr mye for mange at man ivaretar rasen, sier han og påpeker viktigheten av alle som brenner for rasen. 

Engasjert politiker med egen bedrift

Vebjørn er utdannet optiker og jobbet med dette i 24 år. I 23 av disse som ansatt, men i fjor tok han mot til seg og startet egen bedrift sammen med sin mann. 

I tillegg til å være daglig leder i egen bedrift er den nyvalgte styrelederen aktiv på flere områder. For tiden er han nestleder i styret i attføringsbedriften Montar AS, styreleder i Målselv Venstre, styreleder i Troms Venstre og første varamedlem til fylkestinget for Venstre. 

- Jeg har lenge hatt interesse for styreverv og engasjementet begynte i studietiden, forteller han. 

I løpet av studietiden ble det imponerende 16 verv. Blant annet var han leder i Studentskipnaden i Buskerud, satt i landsstyret i Studentenes Landsforbund og høgskolestyret i Buskerud. 

Vebjørn har med andre ord mye erfaring fra styrearbeid, i tillegg til bedriftskompetanse. 
 


Ulike meninger er en styrke

Da valgkomiteen spurte om han kunne tenke seg ledervervet for ett av landets tre nasjonale hestesenter, gjorde han en vurdering av organisasjonen og landet på dette var spennende. 

- I et AS er det klokt med variert kompetanse, forteller Vebjørn, og legger til at han har kompetanse på bedrift og styrearbeid, mens hestekompetansen er godt dekket opp av øvrige styremedlemmer. 

Den nyvalgte lederen påpeker også viktigheten av at man samler folk med ulike meninger. 

- Skal man få selskapet til å vokse og bli bedre, trenger man ulike innspill og ikke at alle er enige til enhver tid. Ulike meninger er en styrke, understeker han. 

Videre er den erfarne styrelederen også opptatt skillet på hva som er styrets versus daglig leder sitt ansvar. 

- Jeg har ikke noe ønske om å legge meg i det som hører til daglig leder sitt ansvar, men vil stille meg til rådighet og være en sparringspartner, forteller han sin rolle som styrets leder. 

 

Styrke rollen som nasjonalt senter

I og med at nåværende daglig leder har valgt å gå videre til nye utfordringer, ble Vebjørns første oppgave som styreleder å ansette ny daglig leder. I tillegg ønsker han å gjøre seg bedre kjent med selskapet og se hva som kan og bør gjøres. 

- Det er viktig at vi styrker rollen som et nasjonalt senter og trygger den posisjonen, sier han. 

 I tillegg ønsker han å jobbe for en bærekraftig drift etter noen år med negativt driftsresultat. 

- Vi må se nærmere på hvilke grep vi må ta for å få driften til å gå bedre. Det er to måter; kutte kostander eller satse for å tjene penger. Jeg heller mot det siste, avslutter han og legger til at om du skal tjene penger må du også satse. 

 


 

Styrets sammensetning 2024 - 2025

I tillegg til ny styreleder, ble det valgt inn ett nytt styremedlem, nemlig Geir Magne Jensen. Han er godt kjent med hestesenteret via rollen som styreleder i Midt-Troms og omegn hestesportsklubb. Ingvild Sekse var ble gjenvalgt som styremedlem. Hun er også styreleder i Landslaget for nordlandshest/lyngshest. Camilla Winterseth og Elin Berset var ikke på valg. Styret konstituerer selv sin nestleder på første styremøte etter sommeren. 

Linda Nordgård Holmebukt og Børre Ertzaas valgte å ikke ta gjenvalg, og gikk altså av som henholdsvis styreleder og styremedlem. Tusen takk for innsatsen Linda og Børre! 

Nytt styre: 
Styreleder: Vebjørn Strand Foshaug
Styremedlem: Ingvild Sekse
Styremedlem: Camilla Winterseth
Styremedlem: Elin Berset
Styremedlem: Geir Magne Jensen
Varamedlemmer: Catrine Norvik og Adeline B. Tiede