1. august gikk ridelærer Kathrine Kongsli videre til nye utfordringer etter to år som daglig leder og totalt seks år som ansatt på NSNL. Styret lyste ut stillingen, og etter grundig vurdering falt avgjørelsen på å ansette Beate Johansen som det siste året har jobbet for NSNL som raseansvarlig og organisasjonssekretær for Landslaget for nordlandshest/lyngshest. 
 


Innholdsrik stilling

I tillegg til å drifte senteret, innebærer stillingen arbeid med å bevare og styrke nordlandshest/lyngshest, være organisasjonssekretær for Landslaget for nordlandshest/lyngshest og å drifte Fokus Unghest. Deler av stillingen har altså Beate ivaretatt det siste året, men driften av selve senteret er ny oppgave for henne. 

- Totalt sett er det er en omfattende jobb, og jeg tar fatt på oppgavene med stor ydmykhet, forteller den nye lederen og legger til at hun gleder seg til å drifte, videreutvikle og synliggjøre et hestesenter med en så viktig rolle og et så spennende utviklingspotensial.

Beate tiltrådde stillingen 1. august. Hun holder til i Østfold, og kommer ikke til å være fysisk til stede på senteret til daglig. Hun kommer til å ha tett kontakt med ansatte og styreleder, samt være på senteret ved behov. 
 

Utviklingsarbeid

Sammen med styret planlegger hun å kartlegge hvilke muligheter og utfordringer som finnes for senteret. 

- Som en del av det arbeidet vil vi høre hvilke behov og ønsker brukere, samarbeidspartnere og potensielle brukere har. Sammen mener jeg vi kan videreutvikle og styrke senteret, både som lokal og regional aktør og ikke minst i rollen som nasjonalt senter. 

Beate drømmer om at både lokalbefolkningen generelt, hestefolk i regionen og nordlandshest-/lyngshest-entusiaster i hele landet skal føle tilhørighet til NSNL, og at senteret skal ha et høyt og allsidig aktivitetsnivå, der både nybegynnere og konkurranseryttere skal ha et attraktiv tilbud. 

- Jeg har som mål å styrke senterets rolle som nasjonalt hestesenter, styrke arbeidet med målrettet bevaring av nordlandshest/lyngshest, øke aktivitetsnivået på senteret og styrke rollen som kompetansesenter for hest generelt. Ikke minst må det gjøres noen økonomiske grep for at senteret skal ha en bærekraftig økonomi de neste årene. 


Statlig pålagte oppgaver

NSNL er et av tre nasjonale hestesentre, og har et særskilt ansvar for den minste – i antall og størrelse – av de nasjonale hesterasene. Nordlandshest/lyngshest er som kjent en utrydningstruet hesterase med en tilgjengelig avlspopulasjon på omtrent 1400 hester, hvorav kun en brøkdel av disse faktisk brukes i avlen.

Som nasjonalt hestesenter har NSNL statlig pålagte oppgaver og statsstøtte. Målrettet bevaring av rasen gjennom avl og bruk, er en kjerneoppgave for NSNL, heter det i tildelingsbrevet fra landbruks- og matdepartementet. 

- Både styreleder og jeg har som mål å styrke NSNL sin rolle som nasjonalt senter. Dette skal vi gjøre sammen med landslaget og de som brenner for rasen, sier hun. 
 

Fra frivillig sektor

Beate kommer fra frivillig sektor der hun blant annet har jobbet som prosjektleder, regionleder, daglig leder og rådgiver innen kommunikasjon og organisasjon. 

- Gjennom 15 år i organisasjonslivet har jeg jobbet mye med organisasjonsarbeid, kommunikasjon, ledelse, arrangement og frivilligkoordinering, forteller hun. 

Beate har en mastergrad i medier og kommunikasjon, samt høyere utdanning innen organisasjon og ledelse. Beate har ikke hestefaglig utdanning, noe de andre ansatte har. Målet er å ha utfyllende og ikke overlappende kompetanse. 
 

Hest som hobby

Beate har hatt hest som hobby mesteparten av livet og ble kjent med rasen i 1988. 

- Siden min første ponni satt høvene på gårdsplassen da jeg var fire år, har hest vært en viktig del av livet, forteller 41-åringen, og legger til: 

- Jeg har aldri konkurrert på høyt nivå, men har erfart hvor mye glede breddeaktivitet med hest gir, både i oppvekst og i voksen alder. Jeg har selv nordlandshest/lyngshest som jeg opplever naturen sammen med, i tillegg til at vi koser oss på lokale stevner på laveste nivå. Det er utrolig meningsfullt å legge til rette for at så mange som mulig skal få oppleve denne gleden, samt å få muligheten til å forelske seg i den allsidige hesterasen vi jobber for å bevare, avslutter den nyansatte daglig lederen. 

 


Kontaktinformasjon

Beate Johansen treffes på beate@nsnl.no og 90 64 64 80.