Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest (NSNL) har et nært samarbeid med Senja VGS. som bruker hestesenterets fasiliteter til sin videregående utdanning innen hestefag. 

- Det er trasig at det er lite fokus på de små, praktiske utdanningsløpene i videregående opplæring. For NSNL, der Senja VGS. er en svært viktig samarbeidspartner, er dette dramatisk, sier styreleder ved Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest, Vebjørn Strand Foshaug. 

Godt med lærlingeplasser
I Troms er det mange hesterelaterte bedrifter som har behov for arbeidskraft. For eksempel har både rideskoler, de som driver med hesteturisme og Inn på tunet-virksomheter behov for hestefaglærte. 

- Det er mangel på rekruttering til hestenæringen og det er godt med lærlingeplasser, forteller daglig leder, Beate Johansen. 

Heste- og dyrefag dreier seg om arbeid med dyr i ulike typer dyrefagsnæringer. Programfagene skal øve opp elevenes ferdigheter og gi kunnskaper som er relevante for arbeid med dyr, og bidra til å gi samfunnet bedre tilgang til og kvalitet på dyrerelaterte tjenester og produkter. Programfagene skal gi grunnlag for å møte arbeidslivets behov og myndighetenes krav til kompetanse på dyrehold og arbeid med dyr.

 

Tap for næringen og enkeltpersoner
Ingvild Sekse er Inn på tunet-tilbyder i Bardu og tidligere leder for Fagforum for Inn på tunet Troms. Hun ser også andre fordeler med hest i næring og hestefaglig utdanning. 

- Det å jobbe med hest kan også egne seg for mennesker som ikke så lett ville få innpass i arbeidslivet. Har politikerne tenkt på det, spør hun. 

- Hesten er nå som den er, legger hun til. Kommunikasjonen er ikke-verbal og hesten trenger rutine, tydelige rammer og et fast system. Ikke så ulikt mennesker med kognitive eller sosiale utfordringer. Jeg mener stallen er en arena hvor sosiale forskjeller viskes ut. En utdannelse i hestefag kan gi mestring og en betalt jobb til enkelte som ellers ville falt utenfor yrkeslivet. Det er verdifullt. 

Som representant for hestenæringa synes hun det er uforståelig at «hestelinja» vurderes nedlagt. Den er nylig etablert og har lærerkrefter med solid hestefaglig kompetanse. Hestenringe er i vekst og ser frem til å ha tilgang på arbeidssøkere med hestefaglig kompetanse. Dette er et tap for næringen vår, avslutter en skuffet IPT-tilbyder.  

 

Se film om hestelinja her!  (Du sendes videre til Facebook når du trykker på linken.)